Pagina wordt geladen ...

Medisch Centrum Eikstaete

Maart is de maand om aandacht te geven aan darmkanker 

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen.

Darmkanker is een ernstige ziekte die vaak voorkomt. Iedereen van 55 tot en met 75 jaar wordt om de twee jaar uitgenodigd om mee te doen met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. 
U doet thuis een ontlastingstest, die u opstuurt. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog te zien. Daarom wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. Binnen tien werkdagen hoort u  of vervolgonderzoek nodig is. Het vervolgonderzoek is een kijkonderzoek van de darm.

Elk jaar worden in Nederland 2,2 miljoen vrouwen en mannen uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Van uitnodiging tot uitslag, in deze video ziet u hoe het in zijn werk gaat.

 

Bron: RIVM.